Stříbrný živnostník roku má hospodu na konci světa
Vyučený automechanik František Bláha z Budkova u Jemnice si před pár lety s rodinou řekl, že by mohli zkusit provozovat hospodu.
Autor: DENÍK/ Hana jakubcová
18.9.2009 14:14
Budkov - Vyučený automechanik František Bláha z Budkova u Jemnice si před pár lety s rodinou řekl, že by mohli zkusit provozovat hospodu. Tam u nich. Na konci světa.
Jak řekli, tak udělali. Restaurace Maják leží mimo všechny frekventované trasy, přesto prosperuje na výbornou. Proč? Protože z objektu socialistického střihu tu dokázali vykřesat fajn hospodu, kde se dá zastavit na menu a kde zvládnou o víkendech obsloužit i tři svatby najednou. Křtiny, narozeniny jemnického faráře, catering pro akce ve Znojmě či v Třebíči, firemní párty s muzikou a tanečním parketem. To vše v Majáku není problém.
„Nejlépe funguje, když kamarád kamarádovi řekne, že někde se dá dobře najíst nebo že tam a tam jsou dobré akce. My jsme nedávno oslavili pět let provozu restaurace. Bez jediné reklamy jsme si své zákazníky našli, vracejí se nám,“ podotkl Bláha. Tuto středu se František Bláha dozvěděl, že obsadil stříbrnou příčku ve vysočinském kole soutěže Živnostník roku.
Velké porce i carving
Co je základem úspěchu rodiny Bláhových? Jednak tu dobře vaří a nešetří na porcích. „Já říkám, že chlap od nás musí odejít s plným břichem. Potom se nám vrátí. Kuchaři u nás vědí, že by bylo zle, kdyby dávali na talíř málo,“ podotkl Bláha.
Maják je vyhlášený jednou zvláštností. Carvingem. Jde o techniku vyřezávaných květů ze zeleniny a ovoce, kterými tu své kulinářské dobroty zejména o víkendu zdobí. František Bláha s tím začal před lety náhodou, zapsal se do kurzu u českého mistra v Benešově. Postupně se zdokonalil na dnešní vysokou úroveň.
Asi největší kus, který dělal, byl 16,5 kilogramu těžký meloun na jednu svatbu. Nejradši asi vyřezává z papáji, hotový výrobek pak má podle jeho slov krásnou barvu. Základem je vždy čerstvý přírodní materiál. Carving vznikl v Asii, Bláha nejvíce inspirace bere odsud. Má 73 knížek a nespočet nářadí, které si objednává i z Číny a Thajska. Na víkendy připravuje až 200 vyřezávaných kousků, které si nakonec jeho hosté odnesou.
Do čtvrtého ročníku soutěže se jen na Vysočině letos přihlásilo 194 živnostníků a firem. V kategorii Živnostník roku zvítězil nakonec výrobce čokoládových specialit František Hlavatý z Vyskytné nad Jihlavou. Kategorii Firma roku opanovala společnost Uniman Engliš z obce Rovečné na Žďársku. Stříbrnou příčku obsadila firma AR Sport Snowboards ze Starče na Třebíčsku. Absolutní vítěz bude vyhlášen 26. listopadu v pražském Slovanském domě.